Referandum Sonrası Kredi Faiz Oranlarındaki Değişimler

Ekonomi pek çok alanda farklı etkenlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Piyasanın devamlı değişimi, toplumun dinamik yapısından kaynaklanırken, sosyal açıdan yaşanan pek çok olay aslında piyasayı doğrudan veya dolaylı etkilemektedir. Dolayısıyla, ekonomiyi iyi bir şekilde takip etmek istiyorsak yaşanan pek çok gelişmeyi de incelemek gerekir. İyi bir ekonomi okuryazarı olmak için öncelikle siyaseti takip etmek gerekiyor. Devamında toplumsal boyutta yaşanan olumlu ve olumsuz gelişmeleri de izlemeniz faydalı olacaktır.

Türkiye, toplumsal dinamikleri oldukça hızlı değişen bir ülke olmakla birlikte bu özellik sadece Türkiye iç siyasi yapısında değil, tüm dış siyaset yapısında da mevcuttur. Dövizin inişli çıkışlı seyrini ve borsanın hareketliliğini bu nedenlere bağlayabiliriz. ‘’Benim bir ekonomist gibi düşünmeye ihtiyacım yok, temel piyasa hareketliliği hakkında bilgim olsa yeter’’ diyorsanız da aşağıdaki dört unsuru detaylıca gözlemlemelisiniz.

  1. Ülke iç-dış siyasi yapısı ve gelişmeleri

Ülke içerisinde veya dışarısında meydana gelen siyasi olaylar ekonomiyi doğrudan etkileyen temel faktörlerdendir. Bu büyük değişkenin ekonomiye olan etkisini bir formül gibi açıklamak biraz zor olsa da temelde yaşanabilecekleri şöyle özetleyebiliriz. Ülke dış siyasi ilişkilerinde olumlu bir gelişme yaşanması, ülke içinde ekonomiyi güçlendirebilecek bir alt yapıya sahip olur. Aynı şekilde ülke içindeki olumlu bir siyasi hamle, dışarıdan gelen parayı olumlu yönde etkileyebilir. Bu gibi olumlu olaylar toplumsal umudu arttırarak, yatırımları kuvvetlendirme gibi ayrıntı özelliklere sahiptir.

  1. Ülke toplumsal huzurundaki değişimler

Toplumun genel huzuru açısından yaşanabilecek olumlu değişimler para akışına ve dolaşımına olumlu etkide bulunabilir. Toplum huzurunu suç oranındaki azalma veya ülke gündemini sarsacak gelişmelerin olmaması gibi olumlu etmenler etkilemektedir.

  1. Yatırımların artması

Ülke içerisinde dışarıdan veya içeriden yapılan yatırımların hızlanması, ekonominin gelişimini etkileyen temel faktörlerdendir.

  1. Seçim ve benzeri büyük değişimler

Ülke siyasetinde yaşanabilecek; seçim gibi büyük bir değişken, ülkenin ekonomisini doğrudan etkileyebilecek bir faktördür. Seçim sonuçları, ekonomik durumu doğrudan etkilerken; seçim sonucuna göre ekonominin olumlu mu yoksa olumsuz mu etkileneceği oldukça zor çıkarımda bulunabilecek bir durumdur. Böyle bir çıkarım ancak yukarıdaki üç madde ile paralel olarak verilebilir.

Yukarıda dört maddede belirttiğimiz piyasa izleme kategorileri, elbette ki bu işin vazgeçilmez dört etkeni ve de tek yolu değil. Fakat sizler de birer ekonomist gibi kendi ekonomik planlamalarınızı yaparken bu dört unsuru göz önünde bulundurabilirsiniz. Böylece kredi kullanmadan önce veya yatırım yapmadan önce daha detaylı bir araştırma yapmış olursunuz. Örneğin, geçtiğimiz aylarda bir referandumu geride bıraktık. 2017 referandum süreci ekonomik olarak nasıl bir değişime neden oldu, faiz oranları nasıl etkilendi? bu süreci sizler için araştırdık.

2017 Referandum Süreci ve Ülke Ekonomisi

Referandum öncesi ekonominin gidişatı ile ilgili pek çok yorum ve fikir mevcuttu. Referandum sonucuna göre ülke ekonomisi kimine göre olumlu kimine göre olumsuz etkilenecekti. Referandum sonrası süreçte ülke ekonomisi iyi mi yoksa kötü mü etkiledi yine herkes farklı görüşlere sahip. Bu görüşlere çok fazla kendimizi kaptırmadan bir takım rakamlarla sizlere açıklamak istedik. Örneğin referandum öncesi 10 Nisan’da

ABD Doları; 3.72 TL iken, şuan 3.56 TL

Euro; 3.94 TL iken, şuan 4.00 TL seyirlerinde.

Dolayısıyla dövizde bir düşme, TL’ de bir değer artışı görmek mümkün. Fakat bu ne oranda, ne kadar zaman böyle devam eder bir şey söyleyemeyiz. Görüldüğü gibi, yukarıda da bahsetmiştik, ülke içerisinde yaşanan siyasi gelişmeler ekonomiyi doğrudan etkileyebilmektedir.

Referandum Sonrası Kredi Faiz Oranları Nasıl Etkilendi?

İyisiyle kötüsüyle 2017 yılında bir referandum atlattık. Referandum gibi büyük toplumsal olayların ekonomiye doğrudan bir etkisi bulunmaktadır. Bu bilginin ışığında Dolar ve Euro’nun söz konusu değişimini hızlıca görebiliyorken, kredi faiz oranlarındaki değişimi hızlı bir şekilde göremiyoruz. Hesapkurdu.com kredi faiz oranlarındaki değişimleri yakından takip ederek, çoğu zaman üzerinde çok fazla durulmayan bu konuyu gün ışığına çıkarıyor. Böylece kolayca, kredi faiz oranları üzerindeki değişimleri izlemek büyük bir kolaylık oluyor.

Referandum sonrasında da kredi faiz oranlarındaki değişim nedir, ne orandadır oldukça merak edilen bir konu oldu. Referandum öncesinde pek çok kişi konuyla alakalı görüşlerini bildirirken referandum sonrasında çok fazla konuşulmaz oldu. Bizler de hesapkurdu.com olarak konuyla alakalı yorum yapmaktan ziyade, bir takım rakamları sizler için hazırladık. Referandum öncesi ve sonrası güncel ihtiyaç kredisi faiz oranları aşağıdaki gibidir;

 2017 Mart İhtiyaç Kredisi 
Bankalar Faiz OranıVade Süresi
Akbank%1,6348 ay
Ziraat Katılım Bankası%1,1548 ay
Halk Bankası%1,2048 ay
Burgan Bank  
Ziraat Bankası%1,1948 ay
Vakıf Katılım Bankası%1,6325-36 ay
Şeker Bank%1,4948 ay
Deniz Bank%1,6948 ay
CEPTETEB  
Yapı Kredi Bankası%1,3448 ay
İş Bankası%1,3448 ay
ING Bank  
Garanti Bankası  
Fiba Bank  

 

 2017 Mayıs İhtiyaç Kredisi 
Bankalar Faiz OranıVade Süresi
Akbank%1,6548 ay
Ziraat Katılım Bankası%1.1548 ay
Halk Bankası 48 ay
Burgan Bank%1,3948 ay
Ziraat Bankası 48 ay
Vakıf Katılım Bankası 48 ay
Şeker Bank 48 ay
Deniz Bank%1,3048 ay
CEPTETEB%1,3948 ay
Yapı Kredi Bankası%1,3448 ay
İş Bankası%1,2948 ay
ING Bank%1.4448 ay
Garanti Bankası%1.6448 ay
Fiba Bank  

Yukarıdaki örnekleri incelediğimizde referandumun kredi faiz oranlarını çok köklü etkilemese de belli oranda bir etkisi olduğunu görebiliyoruz. Bazı bankalardın kredi faiz oranlarında bir değişim yaşanmazken, bazı bankaların faiz oranlarını düşürdüğünü görebilmekteyiz. Ekonomik dalgalanmalarda unutulmaması gereken faktör; piyasanın değişkenliğidir. Kredi faiz oranlarının düşük olduğunu görebilirsiniz fakat kısa bir süre sonra bu denge tamamıyla değişebilir. İşte bu yüzden, ekonomik olayları incelerden yan faktörleri de gözlemlemeyi unutmamak gerekmektedir. Kredi faiz oranları değişimlerini Hesapkurdu.com’da günlük olarak takip edebilirsiniz.

Hesapkurdu.com 2017 İhtiyaç Kredisi Hesaplama

Bildiğimiz gibi kredi faiz oranları bankadan bankaya değişmektedir. İhtiyaç kredisi de aynı şekilde değişik faiz oranlarına sahip kredi türlerinden biridir. Hesapkurdu kredi hesaplama ile tüm bankalara ait ihtiyaç kredi faiz oranları ve masrafları hakkında kolayca bilgi sahibi olabilirsiniz. 2017 yılı için ihtiyaç kredisi temel verilerini şu şekilde özetleyebiliriz:

BankalarVade Miktarı (TL)Faiz OranıVade Tutarı
Akbank1,000 – 20,000%1,453-48 ay
Ziraat Katılım Bankası   
Halk Bankası   
Burgan Bank   
Ziraat Bankası   
Vakıf Katılım Bankası   
Şeker Bank   
Deniz Bank1,000 – 55,000%1,30 – %1,623-48 ay
CEPTETEB   
Yapı Kredi Bankası   
İş Bankası3,000 – 999,000%1,23 – %1,293-48 ay
ING Bank3,000 – 100,000%1,09 – %1,363-48 ay
Garanti Bankası1,000 – 500,000%1,24 – %1,843-48 ay
Fiba Bank1,000 – 30,000%1,11 – %1,253-48 ay

 

İhtiyaç Kredisi Başvuru Evrakları

İhtiyaç kredisi başvurusu için bankaların internet bankacılığı, telefon bankacılığı gibi avantajlarını kullanabileceğiniz gibi, şubeler aracılığı ile de başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. İhtiyaç kredisi başvurusu çeşitli belgelerle doğru orantılı olarak sonuçlanırlar. Bu belgeler genel olarak şu şekildedir:

  • Gelirinizi gösteren resmi evrak
  • Nüfus cüzdanı
  • İkametgah
  • SGK kaydı
  • Kredi puanı
Kategori: Güncel Hayat

Hakkında

1982 istanbul doğumluyum.Aslen Sivas'lıyım..2011'den beri aktif olarak websiteleri ile uğraşıyorum ve wordpress konusunda kendimi sürekli geliştiriyorum.Öğrendiklerimi paylaşmak içinde bu siteyi tasarladım.Wordpress'i iyi derecede bildiğimi sanıyorum.Mükemmel bir işim ve ayda 20 gün boş zamanım var.Ve tabiki FenerBahçe'liyim

Yorum Yazın




Sayıları kutuya girin. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.