İhtiyaç Kredisi Kullanmadan Önce Neleri Hesaplamalıyım?

Günümüzde pek çok kişi nakit sıkıntısını bankalardan kredi çekerek gidermektedir. Bu anlamda da çok yönlü olduğu için daha çok ihtiyaç kredileri tercih edilmektedir. İhtiyaç kredilerinin miktarları hem daha yüksek hem da daha esnek ödeme koşulları olduğundan da bankaların en talep gören ürünüdür. İhtiyaç kredisi kullanmak isteyen müşterilerin, öncelikle dikkat etmesi ve hesaplaması gereken bazı detaylar vardır. Öncelikle, müşterisi olunan bir bankayı tercih etmek her zaman ekstra avantaj sağlayacaktır. Çünkü banka müşteri kimliğini çok iyi tanıdığı ve profilini görüntüleyebildiği için hem daha yüksek kredi miktarı verebilir hem de daha uzun vade imkanı sunabilir. Bunun yanı sıra, hesaplanması gereken detaylar; dosya masrafları, faiz oranları gibi önemli detaylardır.

Kredi Notu Hesaplama

Kredi notu, anlaşmalı bankalar arasında müşteri bilgilerinin Kredi Kayıt Bürosu’nun veri tabanında toplanarak belli bir algoritma ile puan sistemine çevrilmesidir.

Kredi notunuzu Hesapkurdu.com üzerinden belirli bir ücret karşılığında öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda Findeks üzerinden ve bankalar aracılığıyla da kredi notunuzu edinebilirsiniz.

Ülkemizde kredi notu 1’den başlayıp maksimum 1900’e kadar çıkmaktadır. En riskli; 1-699, orta riskli; 700-1099, az riskli; 1100-1499, iyi; 1500-1699, çok iyi; 1700-1900 olarak belirlenmiştir. Kredi notunun sıfır(0) olması kişinin bankalar ile hiçbir çalışmasının olmaması anlamına gelmektedir.

Eğer kredi notunuz çok ve orta riskli grupta yer alıyorsa, kredi kullanmadan önce notunuzun yükselmesini beklemenizde fayda vardır.

İhtiyaç Kredilerine Uygulanan Vergi ve Fonlar

Bankalar tarafından ihtiyaç kredilerine uygulanan vergiler ve fonlar, KKDF ve BSMV şeklindedir. Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV); kullanılan kredi miktarı üzerinden alınan %5’lik tutarın Gelir İdaresi Başkanlığına aktarılmasıdır. BSMV, konut kredisi ve konut ipotekli ihtiyaç kredileri dışında kalan tüm kredi işlemlerinde hesaplanacak faiz üzerinden alınmaktadır.

Kaynak Kullanım Destekleme Fonu (KKDF); kullanılan kredi miktarı üzerinden alınan %15’lik tutarın Gelir İdaresi Başkanlığına aktarılmasıdır. Konut kredisi hariç tüm kredi işlemlerinde hesaplanan faiz üzerinden alınmaktadır.

Kredi Hesaplamalarında Kabul Edilen Gelir ve Belgeler

Genellikle ihtiyaç kredilerinin başvurularında ve hesaplamalarında temelde istenen bazı belgeler vardır. Bu belgeler; nüfus kağıdı ve gelir belgesi şeklindedir. Çoğu işlem için nüfus kağıdı dahi yeterli olmaktadır. Eğer ipotek gösterilecekse ipotek edilen mülkün tapu belgeleri de kişinin yanında olmalıdır. Aynı şekilde kefil gösterildiği durumlarda da kefilin müşteri ile aynı şehirde yaşıyor olması ve nüfus kağıdı gibi belgelerinin yanında olması gerekir.

İhtiyaç kredisi hesaplama işleminde kabul edilen gelirler; kişinin uygun şartlar altığında ispatlayabildiği kendi geliri, ve ailesinden; anne, baba, kardeş ve eş gibi yakınlıklarının bulunduğu kişilerin ispatlayabildikleri gelirler kabul edilir gelirlerdir. Bu sayede, kişinin daha yüksek miktarda kredi alabilmesi mümkündür.

Maksimum Ne Kadar Kredi Kullanabilirim?

Yüksek miktarda ihtiyaç kredisi kullanmak isteyen müşteriler için bankalar bazı şartlar aramaktadır. Örneğin, kredi kullanacak olan kişinin kredi notunun ve gelirinin yüksek olması ve banka profilinin de düzgün olması beklenmektedir. Bu şartları sağlayan kişilerin hem kredi çıkma süresi kısa olur hem de yüksek miktarda kredi çekme talepleri kabul edilir.

Bunun yanında, müşteriler ne kadar fazla gelir beyan ederse; bankalardan o kadar yüksek miktarda kredi talebinde bulunabilmektedir. Ayrıca, ipotek sunmak ya da kefil göstermek gibi detaylar da bankaların müşterilerine yüksek miktarda kredi verebilmesi için doğru yöntemler olacaktır.

Kredi ve faiz hesaplama işlemleri doğru bir şekilde gerçekleştirdikten sonra, kişinin talep edebileceği miktarı ortalama olarak tahmin etmesi mümkündür. Bu sayede maksimum miktarlar yerine, ödeyebileceği miktarlarda kredi çekebilir ve uygun bir ödeme planı çıkartılabilir.

İhtiyaç Kredisi Ödeme Süresi

Nakit sıkıntısı çeken kişilerin hemen yardımına koşan ihtiyaç kredilerinin geri ödeme süreleri, talep edildikleri miktara göre değişiklik gösterebilmektedir. Geri ödeme süresi “vade” olarak da adlandırılır. İhtiyaç kredileri için genellikle en uzun vade sayısı 48 ay olarak belirlenmiştir. Vade sayısı ne kadar uzun tutulursa, ödenecek faiz miktarı da artacaktır. İhtiyaç kredisi hesaplama ve geri ödeme süresi ile ilgili bankalardan bilgi alınırken, özellikle vade sayısının her şekli hesaplatılmalı ve aradaki farklar net bir şekilde görülmeli, en uygun kredi vadesi bu şekilde seçilmelidir.

Kredi Ödemeleri Gecikirse Ne Olur?

2015 yılında yürürlüğe girmiş olan Tüketici Kredisi Yönetmeliği’ne göre birbirini izleyen iki taksit dönemi boyunca ödeme yapılmaması durumunda bankalar kredi taksitlerini iptal edip, kredinin tamamını tüketiciden isteme hakkına sahiptir.

Ödemelerin gecikmesi durumunda bankalar yasal olarak krediyi kullanmış olduğunuz faiz oranın en fazla %30’una kadar gecikme faizi talep etmektedir.

Kategori: Güncel Hayat

Hakkında

1982 istanbul doğumluyum.Aslen Sivas'lıyım..2011'den beri aktif olarak websiteleri ile uğraşıyorum ve wordpress konusunda kendimi sürekli geliştiriyorum.Öğrendiklerimi paylaşmak içinde bu siteyi tasarladım.Wordpress'i iyi derecede bildiğimi sanıyorum.Mükemmel bir işim ve ayda 20 gün boş zamanım var.Ve tabiki FenerBahçe'liyim

Yorum Yazın




Sayıları kutuya girin. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.