FDM Teknolojisi Nedir?

Fused Deposition Modelling (FDM) dilimizde eriyik yığma modelleme sistemi olarak adlandırılmaktadır. Günümüzde en yaygın ve dünya üzerinde en fazla kurulu sisteme sahip katmanlı imalat teknolojisidir. FDM teknolojisine sahip profesyonel bir 3D yazıcı, filament halinde olan termoplastik malzemeyi yarı eriyik hale getirip nozzledan katman katman dökerek üretim işlemini gerçekleştirir. Parçanın geometrisine bağlı olarak, bazı durumlarda destek yapılarına ihtiyaç duyulabilir. Destek yapıları, parçadan el veya özel solüsyonlar ile ayrıştırılır.

Dünya genelinde yaygın bir şekilde kullanılan 3D baskı teknolojileri, aynı zamanda ‘’katmanlı imalat teknolojileri’’ olarak da adlandırılır. 3D yazıcı teknolojilerinden FDM teknolojisi, gerçek mühendislik malzemelerinden prototiplerin üretilmesine olanak sağlar. FDM teknoloji ile kavramsal modeller, üretime yardımcı ekipmanlar ve son kullanıcı ürünleri de üretilebilir. FDM teknolojisi ile üretilmiş parçalara ihtiyaca ve isteğe göre boyama, parlatma ve kaplama gibi ardıl işlemler uygulanabilir.

FDM Hangi Alanlarda Kullanılıyor?

FDM teknolojisi, dünya üzerinde kullanılan en yaygın 3 boyutlu baskı teknolojisidir. FDM teknolojisi ile üretilen parçalara boyama, kaplama ve parlatma gibi birçok ardıl işlem uygulanabilir. Otomotiv, beyaz eşya ve savunma sanayii başta olmak üzere birçok farklı sektörde birçok farklı ihtiyacı karşılayabilmek için yaygın olarak kullanılır.

FDM teknolojisinde kullanılabilen gerçek mühendislik malzemeleri ile termal, kimyasal ve mekanik testlerde kullanılabilecek prototipler üretilebilir. Ürün Geliştirme ve Ar-Ge süreçlerinizde parçalarınızı FDM teknolojisi ile üreterek değerlendirme sürecinizi hızlandırabilirsiniz. Ayrıca, FDM teknolojisinin alev almayan, kimyasal işlemlere ve yüksek sıcaklığa dayanıklı malzemeleri ile prototiplerinizde istediğiniz birçok farklı özellik sağlanabilir.

 

FDM Teknolojisinin Avantajları Nelerdir?

FDM teknolojisi ile fonksiyonel parçalarınızın üretimini geleneksel imalat yöntemlerine kıyasla hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Farklı ihtiyaçlarınıza uygun geniş malzeme seçenekleri ile birçok prototip ihtiyacınıza daha hızlı ve uygun maliyetli çözümler sunar. Ayrıca, bazı FDM parçalarını ek bir işleme gerek duymadan son kullanıcı ürünü olarak da kullanabilirsiniz. FDM teknolojisi ile az adetli veya ön seri üretimlerinizi kalıp yatırımına ihtiyaç duymadan gerçekleştirebilirsiniz.

Az adetli üretimlerinizi 3D yazıcılardan baskı alarak gerçekleştirebilirsiniz. FDM teknolojisi, sizi kalıp maliyetinden kurtarır ve üretim sürecinizi kısaltır. Ayrıca, FDM teknolojisi ile birçok farklı boyutta ve yüksek doğrulukta parçalar üretebilirsiniz.

3D modellerinizi tek bir parça halinde üretmek istiyorsanız, FDM teknolojisinden yararlanabilirsiniz. FDM teknolojisi, geleneksel imalat yöntemlerinin tasarım kısıtlamalarını ortadan kaldırır ve montaj parçalarına duyulan ihtiyacı azaltır.

FDM teknolojisinde katman kalınlıklarını ihtiyacınızın hassasiyetine göre belirleyebilir ve tamamen esnek yapıda üretimler gerçekleştirebilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz durumlarda, iç doluluk oranlarını değiştirebilir ve ürün ağırlığını azaltabilirsiniz. FDM teknolojisi ile ilgili daha fazla bilgiye sahip olmak için Artı 90 tarafından FDM teknolojisi ile ilgili hazırlanan sayfaya göz atabilirsiniz.

Kategori: Teknoloji

Hakkında

1982 istanbul doğumluyum.Aslen Sivas'lıyım..2011'den beri aktif olarak websiteleri ile uğraşıyorum ve wordpress konusunda kendimi sürekli geliştiriyorum.Öğrendiklerimi paylaşmak içinde bu siteyi tasarladım.Wordpress'i iyi derecede bildiğimi sanıyorum.Mükemmel bir işim ve ayda 20 gün boş zamanım var.Ve tabiki FenerBahçe'liyim

Yazıya Yapılan Yorumlar

  1. mesut dedi ki:

    merhaba Fused Deposition Modelling (FDM) 3d yazıcılarla işlgili daha geniş bilgi verebilirmisiniz elektrik elektronik parçalar ve kullanılan metaryeller gibi

  2. seyfettin dedi ki:

    fdm teknolojisine bayılıyorum çok mükemmel bir teknoloji.

Yorum Yazın




Sayıları kutuya girin. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.