Kabataslak Fikir ve Bilgi Paylaşımı

DC Motor Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Genel olarak endüstride kullanılan elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren elektrik makinesine, doğru akım motoru yani DC motor adı verilir. Bazı kaynaklarda DA motoru olarak da adı geçen DC motor, gelişmiş son özelliklere sahip olduğundan dolayı AC motoru geride bırakmıştır.

DC motorları senkron kumanda sistemlerine olanak tanır. Bu sayede DC motorlar ile uzaktan kumanda ile tork ve devir ayarı yapılabilir. Burada yer alan pek çok sistemi kumanda aracılığıyla ayrıca seri ve paralel çalıştırabilir, sabit çekmeli sarmalarda yaptırabilirsiniz.

Endüstri sanayide sıkça kullanılan DC motorlarda arıza koşulları şu şekildedir;  hatalı eksenel, ayarlamalar, rotor sorunları, stator sarımları ve yataklamadır. Bu arızalanmaların %41 oranındaki payını yataklamalar oluşturur. Yataklama arızası sonucu ise voltaj dengesizliği olur. Bunun dışında aşırı yüklenme ve aşınma problemlerini de getirir.

Hız kontrolünün gerektiği uygulamalarda daha fazla tercih edilen DC motorlarının genel özellikleri burada yer alan şekildedir;

 

DC Motor Avantajları Nelerdir?

Endüstride pek çok alanda kolaylık sağlayan üstün özellikli DC motorlarını, diğer motorlardan ayıran üstün özellikleri ise şu şekildedir;

DC motor imalatında, statorun yapısına göre motor, sabit mıknatıslı veya elektromıknatısla olarak üretilir. Burada stator farklılığı dışında hiçbir farklılık söz konusu değildir. Doğru akım motorları (DC motor) duran ve dönen kısımlardan oluşur.  Duran kısma stator adı verilirken dönen kısma ise rotor adı verilir. Bu iki parça makinenin işlevselliği açısından oldukça önemlidir.