Banka Kredilerinin Faiz Oranları

Kredi kullanmak isteyen kişiler, özellikle kredi hesaplamalarında en çok faizin kredilerini ne kadar etkileyeceğini merak etmektedir. Bu doğrultuda yapılan hesaplamalar ise anaparanın üzerine ekstra ne kadar para ödeneceği bilgisini verir. Doğru bir şekilde yapılan kredi faiz hesaplamasının, kredi başvurularında önemi büyüktür. Faiz oranları, genellikle her yıl yeniden hesaplanır ve yeni değerler elde edilir. Elde edilen bu faiz oranları, her kredi için farklılık göstermektedir. Özellikle içinde olduğumuz bu dönem içerisinde faiz oranlarının azalması ya da yükselmesi üzerine net bir şey söylemek mümkün değildir.

Kredi Faizi Nasıl Hesaplanır?

Kişinin kullanmak istediği esas para belirlendikten sonra vade sayısının da belirlenmesi gerekir. Kredi vadeleri genellikle 6 ay ile 120 ay arasında değişiklik göstermektedir. 120 ay gibi uzun vadeli krediler, konut kredileri için geçerlidir. Özellikle ihtiyaç kredilerinin vade sayısı, çekilen kredi miktarına bağlı olarak konut kredisinden daha düşüktür. Kredi faizini hesaplamak için yapılması gerekenler;

  • Çekilen kredi miktarının 1000 TL olması ve 12 ay vadeli olması durumda uygulanan faizin %1 olduğunu varsayalım.
  • Kredinin aylık taksiti; 88 TL’dir.
  • Kredinin ilk taksitinden sonra kalan anapara ise 912 TL’dir.
  • İkinci aydan itibaren kalan anaparanın azalması nedeniyle faiz oranı aynı kalsa dahi daha düşük miktarda faizin ödeneceği bilinmelidir. Örneğin, ikinci taksitte ödenen faiz oranı %0.92 şeklindedir.
  • Her taksitte, ödenen anapara artarken faiz azalır. Kalan paranın üzerinden %1 hesaplanarak ödenecek faiz oranı bulunabilir.

Kredi Faiz Oranları Ne Zaman Düşer, Ne Zaman Yükselir?

Genellikle her yeni yıl Merkez Bankası’nın açıkladığı rakamlar baz alınarak faiz oranları belirlenir. Bu oranlar, her bankanın kredi ürünü için değişiklik gösterebilmektedir. Bunun dışında, bankalar kendi imkanları doğrultusunda diğer bankalara göre daha düşük faiz oranlarını, kredileri için uygulayabilmektedir.

Kredi faizlerinin düşmesi, kurlardaki oynamalara bağlıdır. Ülke, kredi kullanarak kazandığı miktardan fazlası ile harcamalar yaparsa faiz oranının düşmesi mümkün değildir. Aynı şekilde ülke dengeli bir harcama politikası yürütürse ve dış ülkelerden ülkemize sermaye akışı sağlanabilirse faiz oranlarının düşmesi de sağlanabilir.

Konut Kredisi Faiz Oranları

Bankacılık ürünleri arasında çokça tercih edilen “konut kredisi” aslında faizi en yüksek olan krediler arasındadır. Bunun nedeni, konut kredilerinin diğer kredilere oranla hem daha fazla vade sayısına sahip olması hem de daha yüksek miktarlarda kredi verilmesidir. Konut kredisi faiz oranları özellikle 2018 yılında, %1 ile %1.50 arasında olacağı tahmin edilen bir kredi türüdür. En uygun faiz oranı ile konut kredisi almak için acele etmemeli ve faizlerin sabit kalmaya başladığı dönem tercih edilmelidir.

Konut kredisinde faizi daha az tutmak için vade sayısının da daha az tutulması gerektiği unutulmamalıdır.

İhtiyaç Kredisi Faiz Oranları

İhtiyaç kredisinin bünyesi oldukça kalabalık olduğu için sıklıkla tercih edilmektedir. Banka kredisi denildiğinde en çok başvuru alan ihtiyaç kredilerinin faiz oranları da bankalara göre değişiklik göstermektedir. Her kredi türü için Merkez Bankası’nın belirlemiş olduğu farklı faiz oranı bulunmaktadır. 2018 yılı için ihtiyaç kredilerinde uygulanmak üzere belirlenecek faiz oranlarının; %1.20 ile %1.65 arasında olacağı düşünülmektedir. İhtiyaç kredileri, kullanım alanı anlamında daha geniş imkanlar sunduğu için sıklıkla kampanyalar ile sunulmaktadır. Bu kampanyalarda ise faiz oranları daha düşük tutularak müşterilerin kolay ödeme yapabilmelerine yardımcı olunmaktadır. Bu tür kampanyalar değerlendirildiğinde oldukça mantıklı ödemeler yapılabilmektedir. Faiz oranı düşük tutulduğu için vade oranı bir miktar daha uzatılabilir ya da faiz oranı düşük tutulduğu için vade oranları da kısa tutularak hızlı bir şekilde ödemeler yapılıp kredi kapatılabilir. Yılbaşlarında genellikle faiz oranları oynak olduğu için kredi teklifleri iyi araştırılmalıdır.

Taşıt Kredisi Faiz Oranları

Diğer kredi ürünlerine göre daha az tercih edilen ve şartları daha farklı olan kredi taşıt kredisidir. Taşıt kredilerinde, neredeyse her bankanın kişiden farklı talepleri olmaktadır. Bazı bankalar, taşıtın yaşı ile orantılı kredi teklifleri sunarken; bazı bankalar taşıtın yaşı ile ilgilenmeden doğrudan kredi teklifleri sunabilmektedir. Bu nedenle, en doğru taşıt kredisini kullanmak için detaylı araştırmalar yapmak gerekebilir. Taşıt kredilerinde, çoğu zaman ipotek göstermek zorunludur. Bu ipotek, kredinin kullanıldığı taşıtı rehin olarak gösterme şeklinde de uygulanabilir.

Kredi Notu Faiz Oranını Etkiler mi?

Bankalar, kredi verecekleri kişilerin geri ödeme ile ilgili sıkıntı çıkmaması için kredi notlarının yüksek olmasını ister. Eğer kredi notları yeterince yüksek değilse, bankacılık ürünlerinden birini kullanmış olmalarını ve bunun en azından kredi kartı olmasını bekler. Kredi kartı borçlarını düzenli olarak ödeyen ve banka ile ödeme konusunda herhangi bir problem yaşamayan kişiler, kredi başvurularında diğerlerine göre daha şanslıdır. Banka profilleri temiz ve düzgün olan kişilere sunulan ayrıcalıklı bankacılık ürünleri olabilir.

Örneğin; banka müşterisi kişi emekli ve aylık ödemelerini düzenli yapan biri ise düşük faizli bir kredi teklifi ile kişiyle görüşme sağlanabilir. Aynı şekilde, banka müşterisi kişinin kredi notu yüksekse ve düzenli olarak bankacılık ürünlerini kullanıyorsa yine kendisine özel hazırlanmış kredi teklifleri ile karşılaşabilir. Özel tekliflerin çoğu, kişiye haber verilerek kullandırılmak istenir. Yani bankalar, istedikleri profillere uyan kişiler için hazırladıkları teklifleri, zaman zaman kendisini arayarak bilgilendirmek isteyebilir. Bu durumda, teklifi değerlendirmek kişiye kalmıştır. Dolayısıyla kredi notunun faiz oranını etkilediğini söylemek mümkündür.

Faiz Oranını Düşürmek İçin Vade Sayısını Kısaltmak Doğru mu?

Kredi başvurularında, talep edilen limit ne olursa olsun müşteri aylık ödemeyi daha az yapabilmek için vadeyi uzatmak isterse yanlış bir karar vermiş olur. Bunun nedeni vade sayısını uzattıkça ekstra faiz ödemesi yapacak olmaktır. Örnek verilecek olursak; 1000 TL’lik kredinin vade sayısı 24 ise, 24 ay boyunca anaparanın üzerine faiz ekleneceği ve dolayısıyla ödenecek paranın da artacağı bilinmelidir. Bu nedenle, faiz oranını düşürmek için vade sayısını artırmak yerine; faiz oranını düşürmek yerine daha az vadeli krediyi tercih etmek doğru olacaktır.

Taşıt kredisi kullanırken dikkat edilmesi gereken detaylar arasında faiz oranları da bulunmaktadır. 2018 yılı için taşıt kredilerinin faiz oranlarının, %1.10 ile %1. 45 arasında değişeceği söylenmektedir. Yılın belli dönemlerinde bankalar, taşıt kredileri için kampanyalı kredi teklifleri sunmaktadır. Bu teklifler değerlendirildiğinde daha karlı bir ödeme planı da hazırlanmış olur. Aylık ödemeleri daha düşük tutmak adına yüksek vadeli kredileri kullanmak yanlıştır. Anaparaya eklenecek faiz miktarının belirlenmesi ve ona göre vade sayısının kararlaştırılması, taşıt kredileri için de daha doğru olacaktır.

Sitemizde hazırlamış olduğu makaleyi paylaşan Hesapkurdu.com ailesine teşekkür ederiz.

Kategori: İnternet

Hakkında

1982 istanbul doğumluyum.Aslen Sivas'lıyım..2011'den beri aktif olarak websiteleri ile uğraşıyorum ve wordpress konusunda kendimi sürekli geliştiriyorum.Öğrendiklerimi paylaşmak içinde bu siteyi tasarladım.Wordpress'i iyi derecede bildiğimi sanıyorum.Mükemmel bir işim ve ayda 20 gün boş zamanım var.Ve tabiki FenerBahçe'liyim

Yazıya Yapılan Yorumlar

  1. selma dedi ki:

    keşke elimizde olsada krediye bulaşmasak ama günümüz şartlarında buna ne mümkün

Yorum Yazın




Sayıları kutuya girin. * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.